Evimizde ya da ofisimizde kullandığımız küçük tip yazıcıları içeren bu grupta genel olarak çıktı sayısı az olan ürünler yer almaktadır. Bu türden yazıcıların özelliklerine başlamadan önce baskı sistemleri hakkında bir kaç bilgiye değinelim.
Yazıcılar bilgisayar yada benzeri elektronik cihazlar ile entegre çalışan baskı sistemlerinin bir parçasıdır. Kullanım alanına ve amacına bağlı olarak çok çeşitli modelleri vardır.
Tarihte ilk yazıcı Chester Carlson tarafından 1938’de elektrofotografi ya da daha çok bilinen adıyla Xerox denilen bir kuru baskılama tekniği ile icat edilmiştir.
Üzerinde yapılan araştırmaların devamlılığı sayesinde ilk olarak Nokta Vuruşlu yazıcılar yaygın olarak kullanılmıştır. Sonrasında teknolojik gelişmelerin katkısıyla Mürekkep Püskürtmeli yazıcılar hayatımıza girdi ve bununla birlikte Lazer Yazıcılar da yaygınlaşmaya başladı.
Nokta Vuruşlu Yazıcılar
Baskı iğnelerini kağıt ile yazıcı kafası arasında gergin duran şeride vurarak baskı yapan yazıcılar olan nokta vuruşlu yazıcılar, mürekkeplerinin kolay kurumaması sayesinde nadir çıktı alınan alanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca karbon kopya çıktısı almak için en uygun yazıcı tipidir. Aynı anda birden fazla kopya çıkarabilirler. Çıktı alırken aralıksız baskı yapabilir, her bir çıktı için ayrı ayrı kağıt beslemeye ihtiyaç duymazlar. Bu sayede fiş ve rapor gibi uzun dökümanların baskılarında kullanılır.
Düşük çözünürlük, sesli çalışma, yavaş çıktı alınması ve tek renk baskı yapabilmesi bu türün dezavantajları arasındadır.
Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar
Bu tür yazıcılar 50-60 Mikron ebatlarındaki mürekkep damlacıklarını kağıt üzerine püskürterek baskı almaktadırlar. Üzerindeki ana renklerde karışım yaparak farklı renkler oluşturabilirler. Çözünürlüğü nokta vuruşlu olanlara göre çok daha yüksek ve dakika başına çıkartığı sayfa sayısı daha fazladır.
Isıl pükürtücülü mürekep yazıcılar 300 derecelere varan sıcaklıklar ile baskı kafasında yer alan püskürtme odalarında mürekkebi ısıtarak kağıda püskürmesini sağlarlar. Isı kullanımı sebebiyle su bazlı mürekkepler ile kullanılabilmektedir.
Bir başka mürekkep püskürtmeli yazıcı türü ise piezoelektrik püskürtücülü yazıcılardır. Bu türde her bir püskürtme iğneciğinin arkasına bir piezo kristal yerleştirilmiştir. Bu kristaller elektrik akımı ile birlikte titreşerek mürekkebin kağıda akışını sağlarlar. Herhangi bir ısıtma işlemi olmadığı için mürekkep kullanımı için bir kısıtlamaya sebep olmaz. Ticari ve endüstriyel uygulamalarda genellikle bu tür mürekkep püskürtmeli yazıcılar kullanılmaktadır.
Sürekli püskürtmeli yazıcılarda yine bir piezoelektrik kristali titreşimi vardır. Bunun düzenli aralıklarla titreşmesi sonucu saniyede 64,000 ile 165,000 damla üretilmektedir ve sürekli bir mürekkep akımının oluşması sağlanmaktadır. Burada üretilen elektrik yüklü damlacıklar bir elektrostatik alandan geçerler. Damlacıklar, üzerlerindeki elektrik yüküne bağlı oranda bu elektrostatik alandan etkilenir ve yönleri değişir. Nötr kalan damlacıklar ise alandan etkilenmeyerek yollarına devam ederler ve kağıda ulaşarak baskı yapılmasını sağlarlar. Burada sürekli bir mürekkep akışı olmasına rağmen mürekkep damlacıklarının çoğu elektrik alan etkisiyle yollarını değiştirir ve geri dönüştürülürler. Mürekkebin yalnızca küçük bir miktarı baskılama işi için kullanılmış olur. Sürekli mürekkep püskürtebilen bu tür yazıcılarda damlacıklar oldukça hızlıdırlar, uzun mesafelerden etkisini gösterebilmektedirler ve temas ettikleri yüzeylerde çabuk kuruyabilmektedirler. Bu özelliğinden dolayı birçok farklı yüzeye baskı yapımında kullanılırlar. Örneğin çeşitli şişelerin, kutuların hatta tişörtlerin üzerindeki baskılar bile bu yazıcılarla yapılmaktadır.
Lazer Yazıcılar
Lazer yazıcılar, hem hızlı hem de kaliteli baskı alabilen yazıcı türleridir. Baskı için karbon yada sentetik polimer den üretilmiş toner adı verilen tozlar kullanırlar. Bu tür yazıcılarda lazer ışını ile bir silindir üzerine baskı yapılması gereken görüntüyü çizerler. Lazer ışını bu işi, silindir üzerinde değdiği her noktadaki elektrik yükünü değiştirerek yapar. Daha sonra silindirin üzerinden toner geçirilerek, farklı elektrik yüküne sahip bölgelerin tonerle kaplanması sağlanır. Silindire yapışan bu parçacıklar, sıcaklık ve basınç gibi öğelerle kağıt üzerinden geçirilip sabitlenerek baskı yapılır.
Lazer yazıcının kullanımının toner içeren diğer yazıcılar gibi birtakım avantaj ve dezavantajları vardır. Avantajlarından biri tonerin suya karşı dayanaklı olmasıdır. Mürekkep püskürtmeli yazıcılarda kullanılan mürekkepler gibi hemen dağılmamaktadır. Ancak toner toz yapısında olduğu için, buna maruz kalmak sağlık için tehlikeli olabilmektedir.
İşletmeniz yada kişisel kullanımınız için yazıcı tercihlerinizde sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarız