Çalışma şekli göz önüne alındığında yazıcıların tam tersi biçimde işlem yapan tarayıcılar, elimizdeki çıktıyı dijital hale çeviren bilgisayar bileşenleridir.
Güncel modellerinde üst düzey özellikler sunan bu bileşenler hayatımıza ilk girdiklerinde bu kadar özelliğe sahip değildi.
Modern tarayıcının başlangıç noktası olan Pantelegraph 1860’larda Giovanni Caselli tarafından icat edilmiştir.
Pantelegraph teknolojisi, görüntüleri taramak ve yeniden üretmek için elektromıknatıslar kullanıyordu ve bunlar daha sonra telgraf hatları üzerinden iletiliyordu. Caselli’nin tarama teknolojisini temel alarak, 1913’te Edouard Belin, görüntüleri bir fotosel kullanarak tarayan ve yine telefon hatları üzerinden ileten Belinographe’ı icat etti.
1920’lerde Western Union, her tarayıcıya takılı bir fotoğraf dedektörü olan dönen bir tambur ekleyerek Belinograph teknolojisini geliştirmeye koyuldu. Bu tambur tarayıcı, bir bilgisayarla kullanılmak üzere geliştirilen ilk tarayıcıydı.
Gazete endüstrisi, 1920’lerden 1990’lara kadar bu modelin çeşitli evrimlerini kullandı; bu, düz yataklı tarayıcıların yaygın olarak mevcut olduğu zamandır. Bugüne kadar, düz yataklı tarayıcılar, gevşek kağıtları taramak için ideal oldukları ve tambur tarayıcılardan çok daha ucuza üretildikleri için dünya çapında evlerde ve ofislerde en yaygın kullanılan tarayıcılardan biridir. Optik olarak taranan görüntüleri, metinleri ve nesneleri dijital görüntülere dönüştüren düz yataklı tarayıcılar artık inç başına 5400 piksele kadar kopya üretme yeteneğine sahipler.
Çözünürlük Ne Kadar Önemli
Çözünürlük, birimi dpi ile ifade edilir ve inç başına düzen nokta sayısıdır. dpi değer yükseldikçe taranan görüntünün çözünürlüğü de artacaktır.
Donanımsal çözünürlük değeri yanında geliştirilen bilgisayar yazılımları ile yazılımsal çözünürlük değeri de yaygınlaşmakta. Donanımdan gelen noktaların aralarını yazılım ile doldurarak çözünürlüğü sanal olarak artırmaktadır.
Tarayıcıda yer alan sensör, algıladığı ışık seviyesini dijitale dönüştürmektedir. Siyah ve Beyaz arasında yer alan tüm renkler sensörün algılayabildiği kadarıyla bilgisayara aktarılır. Renk derinliği ne kadar fazla ise, taranan resim o kadar daha gerçekçi olacaktır.